UX - Användarupplevelse

UX – så skapar du en bra användarupplevelse

UX är en engelsk förkortning av begreppet user experience, det vill säga användarupplevelse, och det är en viktig del av arbetet med att skapa en lyckad webbsida

Undersökningar har visat att ett bra UX kan få besökare att stanna kvar länge på en sajt som de kanske inte ens tänkt besöka från början. Och för chansen att konvertera ett besök till exempelvis ett köp eller en offertförfrågan spelar UX en väldigt stor roll. Vi som jobbar inom SEO vet att vi har mycket att vinna på att skapa ett så bra UX som möjligt.

Vad kännetecknar en bra användarupplevelse?

Snygg design och en tydlig struktur är av avgörande betydelse för användarupplevelsen. Att en sida är tydlig innebär att en besökare omedelbart ska förstå hur man navigerar på den. Om besökaren är ute efter att få kontakt med en hantverkare ska det inte ta mer än ett par sekunder innan han eller hon förstår hur man ska göra. Motsatsen till tydlighet är en rörig sida, full med reklam och länkar med vag eller obefintlig information om vart de leder. En sådan sida skrämmer iväg besökare som är ute efter att snabbt hitta det de är ute efter.

Laddningstiden är en annan viktig aspekt. En sida som tar lång tid att ladda ner gör användaren rastlös. Många som använder Google idag orkar inte vänta mer än några sekunder innan de klickar sig tillbaka till sökresultaten och väljer en annan länk.

Men ett bra UX är inte bara bra för användaren. Det är även numera mycket viktigt ur SEO-synpunkt.

UX och SEO

Modern SEO handlar om många saker. Strukturerad data, anpassning för mobila plattformar, hastighet och produktion av kvalitativt innehåll är alla viktiga beståndsdelar i en optimerad sida. UX är också en del av allt detta. Därför ska man inte ställa SEO och UX mot varandra, något som till viss del har varit vanligt förr när man försökt prioritera var man ska lägga mest krut i arbetet med en webbplats.

”Lika viktig som SEO är för att driva trafik till en hemsida, lika viktig är UX för att användaren ska stanna kvar och klicka sig vidare mot ett köp”

Google prioriterar korta laddningstider

Användarna gillar när det går fort. Det gör Google också. När Google söker igenom nätet efter relevant material och indexerar dem så premieras sidor som går fort att ladda. Därför ska en hemsida göras så lätt och smidig som möjligt utan att tumma på det kvalitativa innehållet. Det kan man bland annat göra genom att anpassa storleken på bilder eller tänka på var man importerar scriptfiler.

En tydlig struktur gör det lättare för Google att förstå innehållet på sidan

Du bör tänka på Google som en i mängden besökare på din sida och se till att skapa ett bra UX som sökmotorn kan förstå. Detta innebär bland annat tydliga rubriker och kvalitativt innehåll. Det innebär också arbete med strukturerad data, alt-taggar på bilder och videor och mycket annat. Allt detta kommer också de vanliga besökarna till gagn, inte minst de som använder screen readers i sin webbläsare.

SEO och UX går hand i hand

Det står allt tydligare klart att den som vill göra bra SEO också måste tänka på användarupplevelsen. Det är hög tid att sätta sig in i UX och vad det innebär när man optimerar en hemsida. Vill du ha hjälp med att skapa en perfekt användarupplevelse på din sida är du välkommen att kontakta oss!