gratis bildredigeringsprogram

Gratis bildredigeringsprogram – tips från experterna

Att bilder är viktigt för att skapa en lättöverskådlig, användarvänlig och attraktiv sida är ingen nyhet. Man kan utan överdrift säga att utan bilder skulle internet kännas betydligt mer ödsligt, och kanske inte ens ha blivit det självklara inslag i vardagen som det idag är. Sociala medier, webbshoppar, företagssidor – alla är de beroende av och till stor del uppbyggda lika mycket av bilder som av text.

”Lyckligtvis finns det en uppsjö gratis bildredigeringsprogram och verktyg, och vi tänkte i den här texten gå igenom de bästa gratistjänsterna för bildredigering just nu”

Bilder är alltså väldigt viktiga för upplevelsen av en hemsida, och således är de även viktiga att tänka på för den som gör SEO. Googles sökalgoritmer har ännu inte lärt sig att läsa bilder på samma sätt som de kan läsa av text med avseende på kvalitet, uppbyggnad, innehåll och så vidare. Men det betyder inte att Google struntar i bildinnehållet på en sida. Tvärtom är det mycket viktigt att tänka på bildmaterialet, och det av många anledningar.

En anledning är att en stor mängd tunga bilder ökar en sidas laddtid, något som drar ner betyget för en sida när den indexeras av Google. Samtidigt är många attraktiva bilder något som kan öka en sidas användbarhet och få besökaren att stanna länge. Så om man lägger ner lite jobb på att optimera sina bilder, göra dem så små och samtidigt så snygga som möjligt och strukturerar bildmaterialet på sin sida så kan man få med tiden få den att ranka högre trots ett stort antal bilder.

Gratis bildredigeringsprogram – alternativ till Photoshop

Ett bildredigeringsprogram är oumbärligt när man vill redigera och optimera sina bilder. Flaggskeppet när det kommer till modern digital bildhantering, Adobe Photoshop, är ett fantastiskt bildredigeringsverktyg som klarar de mest häpnadsväckande saker. Men det är också ordentligt dyrt och har en mycket brant inlärningskurva om man vill komma förbi de allra mest grundläggande funktionerna. Lyckligtvis finns det en uppsjö bildredigeringsprogram och verktyg som är helt kostnadsfria. Vi tänkte i den här texten gå igenom de program som får mest beröm just nu.

De bästa gratistjänsterna just nu

Vi presenterar här några av de bästa gratistjänsterna för bildredigering just nu (utan inbördes ordning). Ladda ned dem, testa dem, och välj det som känns bäst för dig!

  • GIMP
    GIMP, som står för GNU Image Manipulation Program, är ett fantastiskt bildredigeringsverktyg som faktiskt har de flesta funktioner som Photoshop ståtar med. Med det här programmet kan du göra i stort sett vad som helst med dina bilder, så länge du är beredd att lägga ner jobbet på att lära dig det. Det har nämligen, i likhet med Photoshop, en ganska brant inlärningskurva.
  • Ashampoo Photo Optimizer 2019
    Ashampoo erbjuder gratisprogram inom en lång rad områden som internetsäkerhet, ljudredigering och ordbehandling. Det här programmet är enklare än GIMP, men har ändå en lång rad praktiska funktioner. Bland annat har det en autofix-funktion som fungerar utmärkt till vissa bilder, som landskap, men sämre till andra typer av bilder som porträtt. Det har även förmågan att fixa till många bilder samtidigt, något som kan vara extremt användbart när det är bråttom.
  • PicMonkey
    PicMonkey uppskattas av många på grund av att det är enkelt att använda men ändå ger ett kvalitativt slutresultat. För att till exempel minska storleken på en bild krävs bara några klick, men det har även många andra avancerade funktioner som kan göra dina bilder riktigt förstklassiga.
  • Photoshop Express
    Express är den lite enklare gratisversionen av Photoshop, men det här programmet är ändå riktigt, riktigt bra. Det har de flesta av de avancerade funktioner som storasyskonet har, parat med den klassiskt snygga Photoshopdesignen. Har du tidigare jobbat med Photoshop så är det här ett självklart val.

Räcker ett gratisprogram?

Många tycker att det känns lite osäkert att använda sig av gratisprogram. Håller bilderna verkligen den kvalitet de ska efter redigeringen? Kan det verkligen vara så här enkelt och smidigt att optimera sina bilder för internet? Visst finns det gratis bildredigeringsprogram av dålig kvalitet. Flera program visar exempelvis ett överflöd av annonser eller i värsta fall installerar malware på din dator.

Även om dessa program kanske inte är verktyget som en grafisk formgivare tar till för sina priouppdrag så är de mer än tillräckliga för bildredigering av högsta kvalitet.

Vissa program påstår sig till och med att vara gratis utan att vara det. De kan exempelvis kräva att du ska betala för att kunna exportera dina bilder utan vattenstämpel osv. De program vi listar här är däremot fria från sådana bondfångerifasoner. De är beprövade, populära och fungerar faktiskt utmärkt.