Så aktiverar du SSL på din WordPress-sida

SSL säkert internet

Har du koll på SSL? Det är en förkortning som står för Secure Sockets Layer, och det är i grunden en krypteringsmetod som används vid kommunikation mellan webbläsare och servrar. Det har sedan flera år kommit att ersättas av ett annat kommunikationsprotokoll, TLS, men SSL är fortfarande den förkortning som används när man dagligen talar om kryptering av webbplatser. För att lägga till SSL på din sida behöver du först ett certifikat, som du kan få gratis via de flesta webbhotell och även från andra leverantörer av internetsäkerhet, som Let’s Encrypt eller Cloudflare. Ett lätt sätt att se att ett SSL-certifikat är tillagt på en webbsida är att adressen börjar med ‘https’ istället för ‘http’.

”För en vanlig sida som en blogg eller liknande går det utmärkt att använda sig av ett gratis certifikat. Använder du WordPress finns det lite olika tillvägagångssätt för att lägga till det. Du använder dig lättast av ett tillägg, som exempelvis Really Simple SSL”

När SSL används på en hemsida innebär det att informationen som skickas mellan webbläsaren och servern är betydligt svårare att läsa av för obehöriga. Beroende på hur hög säkerhet certifikatet har är krypteringen mer eller mindre komplicerad. Sajter som har mycket höga säkerhetskrav, som till banksidor eller e-handlar, använder sig i regel av avancerade SSL-certifikat som kostar pengar, men för en vanlig sida som en blogg eller liknande går det utmärkt att använda sig av ett gratis SSL-certifikat. Använder du WordPress finns det lite olika tillvägagångssätt för att lägga till SSL. Du använder dig lättast av ett tillägg, som exempelvis Really Simple SSL.

Varför ska man lägga till SSL?

Det finns egentligen bara fördelar med att använda sig av SSL. För det första gör det din sida säker. För det andra har de flesta webbläsare börjat signalera för användarna om en sida inte riktigt går att lita på, det vill säga att den inte använder sig av https. Är sidan säker så syns ett litet hänglås längst till vänster i adressfältet, som på den här sidan till exempel. Har sidan vanlig http syns i stället texten ”inte säker” eller liknande längst till vänster, och användaren kan klicka för att få mer information. Naturligtvis avskräcker detta många användare från att besöka din sajt.

Slutligen har SSL också numera betydelse för hur din sida rankar på Google. Google och andra sökmotorer har börjat att prioritera säkra sidor, eller snarare bortprioritera osäkra sidor, när de indexerar. Vill du göra din sajt så sökbar och användarvänlig som möjligt är det med andra ord hög tid att lägga till SSL, om du nu inte gjort det redan. Men oroa dig inte, att lägga till SSL på din sida är enkelt, även om du inte har några djupare kunskaper inom webbsäkerhet. Vi på Defiso hjälper dig gärna och ser till att allting går som det ska.

Att lägga till https med WordPress

Det första du behöver göra är att installera ett SSL-certifikat på din sida. Du kan enkelt skaffa ett gratis certifikat från en certifikatutfärdare. En populär certifikatutfärdare som många använder sig av är tidigare nämnda Let’s Encrypt, som erbjuder tydliga instruktioner för hur du lägger till ett gratis certifikat på din sida. När ditt certifikat är installerat lägger du till Really Simple SSL och aktiverar först tillägget och sedan SSL för din webbplats. Svårare än så är det inte!

Naturligtvis finns andra sätt att lägga till https på din webbsida, men samtidigt som dessa kan erbjuda mer kontroll över processen, så är de också mer komplicerade att implementera. Vad du än väljer för tillvägagångssätt, är huvudsaken att du med certifikatet gör din sida mer säker, både för dig själv och för dina besökare, och att du dessutom gör att Google rankar den högre. Som sagt, bara fördelar!