Minskad laddningstid ger bättre ranking

minskad laddningstid på webbplatser

Hur mycket betyder din sidas laddningstid för hur Google rankar den? När Google i juli 2018 rullade ut sin speed update var många osäkra på i hur stor utsträckning man skulle bli tvungna att anpassa sina sidor. I den klargjordes att sidors laddningshastighet skulle få ökad betydelse för hur de rankades. Enligt Google var det framför allt väldigt långsamma sidor som skulle gallras bort från sökresultaten, allt för att sökmotorn skulle kunna presentera så smidiga och välfungerande sidor som möjligt för sina användare.

”Hastigheten är en viktig parameter när man sökmotoroptimerar sin webbsida. Samtidigt är det också viktigt att man i sin iver att få ner laddningstiden inte rensar ut relevant innehåll, eller tummar på användarupplevelsen”

Idag råder det inget tvivel om att snabbare sidor ökar konverteringsgraden på sidorna. Dessutom kan företag klättra i rankingen genom att optimera sin sida för att laddas snabbare. Naturligtvis är hastigheten bara en av alla parametrar man bör tänka på när man sökmotoroptimerar sin webbsida, men den är viktig. Allt tyder även på att den kommer att bli ännu viktigare. Samtidigt är det också viktigt att man i sin iver att få ner laddningstiden inte rensar ut relevant innehåll, eller tummar på användarupplevelsen. I slutändan är det ändå viktigast att sidan känns tilltalande för användaren och att den är lättnavigerad.

Hur du vet om din sida laddar snabbt

När du sitter och arbetar med din hemsida gör du det antagligen på en relativt kraftfull dator, med en snabb internetuppkoppling. Medan detta visserligen är en bekväm och bra miljö att utveckla hemsidor i, så ger de tyvärr inte en helt korrekt bild av hur snabbt din sida laddar i alla situationer. När Google indexerar sidor görs det numera utifrån mobilversionen. Och det är hur snabbt mobilversionen av din sida laddar som är mest viktigt.

Ett bra sätt att i din egen webbläsare testa din sidas laddningstid kan vara att testa att ladda den med begränsad bandbredd. Detta kan du göra i de flesta webbläsare. Använder du Google Chrome kan du tillexempel i utvecklarverktyget, under fliken Network, strypa bandbredden i olika grad. Detta är mycket användbart, främst med tanke på att de flesta som surfar på nätet gör det på mobila enheter, ofta med periodvis ganska begränsad uppkoppling. Du får alltså en mer realistisk bild av hur din sida presterar.

Googles egna verktyg för att mäta hastigheten

Google rekommenderar även att man använder sig av något av deras verktyg för att mäta hastighet, de så kallade speed tools. Du får då en poäng för hur snabbt din sida laddar och hur den står sig mot andra sidor i jämförelse. PageSpeedInsights är ett sådant verktyg, där du dessutom kan få värdefulla tips på hur du kan optimera din sida. Exempelvis genom att rensa ut oanvänd CSS, skjuta upp inläsning av bilder som inte används och så vidare.

Det är dock viktigt att tänka på att dessa tips är rekommendationer som inte är garanterade att fungera, och att låga poäng inte automatiskt innebär att din sida är för långsam. Men som en uppskattning av hur sidan ligger till och hur den eventuellt kan förbättras så är Googles verktyg bra.

Så ökar du laddningshastigheten på din sida

Den i särklass vanligaste anledningen till att en sida laddas långsamt är att den innehåller många och för stora bilder. Här är tumregeln att du inte vinner någonting på att ha en bild som är större än formatet den kommer att ha på sidan. Dessutom ska du alltid komprimera bilderna, vilket du lätt kan göra med hjälp av någon av de komprimeringstjänster som finns gratis på internet. Samtidigt ska du förstås inte komprimera så mycket att det tydligt påverkar bildens utseende. Lagom är bäst!

Andra parametrar som får sidan att laddas upp långsammare är oanvända CSS- och JavaScript-filer samt stora script som till exempel genererar innehåll på sidan. Du bör gå igenom all kod på din sida och ställa dig frågan hur viktig den egentligen är för användarupplevelsen. Slutligen kan du, om du byggt din sida i WordPress, även titta på de tillägg du använder på din sida. Det finns flera populära tillägg som mer eller mindre kan påverka laddningstiden negativt, som till exempel Contact Form 7, WP statistics, Jetpack, WordFence med flera. Var alltid restriktiv när du väljer vilka tillägg du vill ha på din WordPress-sida.