välj rätt sökord

Välj rätt sökord

Att välja rätt sökord är av största vikt för att generera stor och relevant trafik till din webbplats. Beslutet om vilket sökord du väljer bör baseras på en rad olika faktorer. Det bör dock alltid vara grundat i den produkt som du erbjuder till dina köpare samt en grundlig sökordsanalys.

Ju bredare sökfras, desto större konkurrens kommer du uppleva. Du kan dock ändra detta genom addera tillägg till dina sökord som smalnar av sökresultaten. Exempelvis är ”Målare” ett oerhört konkurrensutsatt sökord medans ”Målare Hallstahammar” inte alls har samma utsatta konkurrenssituation.

Välj ett sökord som matchar sökarens intentioner.

Även om du väljer ett sökord som matchar din verksamhet är det inte säkert att alla som söker på detta är ute efter det du har att erbjuda.

Det är därför viktigt att försöka förstå hur du smidigast kan hitta ett ord som motsvarar intentionen bakom sökningen.

Sätt dig in i den sökandes situation. Försök hitta ett sökord där din verksamhet, och den sida som sökordet leder till, är ett självklart och tydligt resultat som matchar den sökandes intentioner. Exempelvis kan sökorden Målning och Måleri (i detta fallet utvalda för att utgöra exempel på ord man kan använda för att optimera en målarfirma) användas av många som även söker efter konst och målningar. Medans sökordet Målare är mer precist och oftare används av personer som söker efter någon som kan hjälpa dem med måleri.

Gratisverktyg för mätning av söktrafik

För att ta fram ett bra sökord kan du ta hjälp av Google keyword planner. Det är ett kostnadsfritt verktyg i Google som hjälper dig att se hur många sökningar som görs på olika sökfraser och sökord. När du gör sökningar i Google keyword planner får du även upp förslag på alternativa sökord. Detta kan hjälpa dig att hitta ett ord eller en fras som passar dig och din verksamhet perfekt. Det finns även en rad andra verktyg och webbplatser som erbjuder liknande tjänster.

Välj en nivå som matchar din verksamhet

Om du satsar på ett sökord med hög konkurrens är det viktigt att du är beredd på att det kommer att kräva mycket arbete. Detta endast för att ens nå andra eller tredje sidan i Googles sökresultat. Känner du att du har kunskapen, styrkan och tiden som krävs för att kunna konkurrera med de som ligger på förstasidan kan du ge dig in i den striden. Annars rekommenderar vi att du väljer ett mer nischat sökord som har lägre konkurrens. Där har ditt företag större chans att nå bättre resultat.

I slutändan kommer det att bero på hur mycket resurser som du har möjlighet att lägga på SEO. En förstaplats eller en plats på förstasidan kräver ständigt underhåll. Därför är det viktigt att du förstår att det inte räcker att lägga ner arbete på att endast nå förstaplatsen. Utan att du även måste arbeta hårt för att stanna kvar där.

Att analysera konkurrensen är oerhört viktigt inom SEO. Och det är bra om du skapar dig en så tydlig bild av hur din bransch fungerar på nätet.